Bilgisayar Mühendisi Ne İş Yapar?

Sağlık sektöründen tutun da, inşaat sektörü gibi birçok sektörde artık bilgisayar kullanılmaya başlandı. Yani, bilgisayarı biliyor olmak artık, genel bir bilgi olmaya başladı. Özellikle bilgisayar mühendislerinin uzmanlık alanı olan bilgisayar, başka alanlar tarafından da etkilenmeye başladı. Mesela bir inşaat mühendisi, çeşitli çizimlerini, bilgisayar destekli programlar üzerinden yapıyor. Hatta bir yazılım öğrenip, program yazabiliyor. Dolayısıyla bilgisayar mühendisliği zor bir alan. Ama aynı zamanda önü açık bir alan.

Bilgisayar Mühendislerinin İlk Tercihi Teknoloji Alanı Olmalı

Bilgisayar mühendisleri kendilerine çalışma alanı arıyorlarsa öncelikle, bilişim ve teknoloji alanını tercih etmeli. Özellikle, telekom sektörü bu iş için biçilmiş kaftan. Çünkü bu alan çok sık kabuk değiştiriyor. Ve gerçekten bu işin mühendisi olan insanlara ihtiyaç var. Gerçekten kabuk değiştiren, herkesin dokunamayacağı, kimsenin kolaylaştıramayacağı bir alan teknoloji sektörü. Gerçekten mühendislik isteyen bir alan aslında. Dolayısıyla biraz daha teknoloji üreten firmalarda ya da teknoloji odaklı firmalarda çalışmaları, bilgisayar mühendisleri açısından son derece önemli.

Teknoloji odaklı çalışan firmaların tek amacı, teknoloji üretmektir. Bu nedenle teknoloji üretilen bu ortamlarda çalışan bir bilgisayar mühendisi, kendini geliştirme imkanı da elde edebiliyor. Mesela bir sağlık kurumunda bir yazılım yapıyorsanız, o kurumun amacı sağlıktır, bilgisayar onun iş kolunu kolaylaştıran bir alanı ifade eder. Dolayısıyla hem bir alanda çalışmak hem de kendinizi geliştirmek istiyorsanız, teknolojik alanda çalışmayı düşünebilirsiniz.

bilgisayar mühendisi

Bilgisayar Mühendisleri Hangi Alanlarda Çalışır?

Bilgisayar mühendisliği mezunu, sadece bilgisayar mühendisliği ile ilgili konularda değil, sistemin yönetilmesi gerektiği her konuda çalışabilirler. Bilgisayar konusunda çalıştıklarında, okulda öğrendikleri birtakım bilgileri daha kolay hayata geçirebilirler. Ama yazılım, sistem, veri tabanı, donanım alanında kendilerini geliştirmek istedikleri konularda çalışabilme imkanına sahipler.
Bilgisayar mühendisleri, danışmanlık yapabilir, kendi işlerini kurabilirler.

Örneğin imaj işleme alanında çalışabilirler. Kod yazmaktan tutun bir ürünün nasıl hayata geçileceğinin belirlenmesinden, işin pazarlama alanına kadar çoğu işte çalışabilirler. Bilgisayar mühendisleri arasında kod yazan da var. İş analistliği yapıp, ticari ekiplerin taleplerini alıp, onu nasıl hayata geçiririz diye süreçleri belirleyen kişiler de var. Yani, bilgisayar mühendislerinin iş alanları bayağı geniş.

Yorum Bırak