10 TL’nin üzerinde gördüğümüz o değerli ve önemli isimlerden biri olan Cahit Arf, 10 TL’nin arka yüzünde yer alan portresiyle birlikte Türkiye’nin daha çok tanıdığı isimlerden biridir. Türkiye’nin yetiştirdiği en iyi matematikçilerden biri olan Cahit Arf, 1910 Selanik doğumludur. Balkan Savaşları döneminde İstanbul’a ailesiyle göç ederek gelen Arf, ilkokul zamanlarında İzmir’e yerleşerek burada 5. sınıf itibariyle bir öğretmeninin yönlendirmesiyle matematiğe yönelmiştir.
Lise dönemi geldiğinde ise, arkadaşlarının çözemediği birçok soruyu çözen Arf, matematik alanındaki bu yeteneğinin ailesi tarafından keşfedilmiş olması sayesinde Fransa’daki St. Louis Lisesi’ne gönderilmiştir. Buradaki eğitiminde ise 3 yıllık lise eğitimini tam 2 yıla sığdırarak tamamlamış ve Türkiye’ye geri dönmüştür.
Fransa’daki École Normale Supérieure okuluna yükseköğrenim için kaydolması konusunda önünde Avrupa’ya gönderilecekler listesine girmesi gereken bir sınav bulunan Cahit Arf, bu sınavı kazanarak Fransa’daki bu okula gönderilmiştir. Buradaki eğitimini ise 2 yılda bitirip Galatasaray Lisesi’nde matematik öğretmenliği olarak eğitim hayatına başlamıştır.
Daha sonraki yıllarda İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde doçent adayı olarak çalışmalar sürdürmüştür. 1937 yılında ise, doktora eğitimi için Göttingen Üniversitesi Matematik Bölümü’ne gitmiştir.
Cahit Arf Dünyada Tanınan Bir Matematikçi!
Cahir Arf, doktora döneminde dünyaca tanınan bir matematikçi olmuştur. Doktora çalışmasını yaptığı Göttingen Üniversitesi döneminde ünlü olmuştur. Birçok matematikçi tarafından “çok zor” olarak nitelendirdiği doktora konusunu Arf, tek başına tamamlayan isim olurken, yaptığı tüm çalışmaları günümüz dünyasında matematik literatüründe Hasse-Arf Teoremi olarak kayıtlara geçmiştir.
1943 yılında profesör, 1955 yılında ise ordinaryüs profesör olmayı başarmış isimdir. 1962 yılına gelindiğinde de Robert Koleji’nde matematik eğitimi veren Cahit Arf, Türkiye’de en önemli kurumlardan biri olan TÜBİTAK’ın kuruluşunda da çok büyük katkıları olan isimdir.
TÜBİTAK kurumuna yaptığı katkılarla birlikte TÜBİTAK’ın ilk bilimi kurulu başkanı olarak bilinmektedir. 1974 yılında kendisine TÜBİTAK Bilim Ödülü verilmiştir. Türk Matematik Derneği için 1983-1989 tarihleri arasında başkanlık yapmıştır. 1997 yılında ise Cahit Arf, İstanbul’da kalp rahatsızlığı sebebiyle vefat etmiş, Türkiye’nin yetiştirdiği dünya tarihinin en önemli matematikçilerinden biri olarak dünyaya gözlerini yummuştur.