Çeltik Gübresi 

Pirinç veya çeltik olarak adlandırılan bu bitki en fazla ekim yapılan bitki türlerinden biridir ve çeltik gübresi için bünyesinde azot, potasyum, fosfor ve kükürt, magnezyum ve çinko bulunduran zengin değerlerden oluşan gübre kullanılır.  Çeltik toprak isteği yönünden seçici bir özelliğe sahip değildir. Ancak, su geçirgenliğinin az olduğu, derin, tınlı ve besin maddeleri açısından zengin topraklarda oldukça iyi sonuçlar verir.

çeltik gübresi

Tuzlu yapıya sahip toprak ıslahında ideal bitki türlerinden biri olarak bilinir. Çeltik ekiminin veriminin düşmemesi için üst üste sık sık aynı tarla üzerinde işlem yapılmamalıdır. Çünkü bu durumda yabancı otlar ve çeşitli hastalıklarla mücadele edilmesi zorlaşabilir.

Toprak Verimliliğinin Sağlanması

İki ya da üç yıl üst üste çeltik ekimi gerçekleştirildikten sonra alana yem bitki çeşitlerinden biri eklenmelidir. Baklagiller yem bitkileri, toprakta bulunan azot bileşiklerinin artırılmasını sağladığı için tercihler arasında ilk sırada yerini almalıdır. Gübreleme süreci için, çeltik ekiminin gerçekleşmesi planlanan tavalardan toprak örneği alınarak tahlil ettirildikten sonra ona uygun olarak çeltik gübresi kullanılmalıdır.

Çeltik için uygun olan gübre, azotlu gübre, amonyum sülfat içeren gübredir. Dekara uygun ölçülerde gübreleme işlemi yapılmalıdır. Amonyum sülfat gübresinin bir kısmı ekim ile birlikte, bir kısmı ise ekimden yaklaşık altmış gün sonra uygulanabilir. Toprakta çinko eksikliği bulunuyorsa, ekim işleminden önce bir miktar çinko sülfat ya da çinko oksit kullanılması uygundur.

Gübrelemede Azot Miktarı

Ekilmesi düşünülen alanın araştırma ve toprak analizi yapılarak ona uygun bir çeltik gübresi tercih edilmelidir. Bunun nedeni ise her alan farklı yapılara sahiptir ve bun nedenle de farklı gereksinimlere ihtiyaç duyarlar. Bitkiler gübreleme işlemi sonrasında oldukça verimli sonuçlara ulaşılması açısından bu durum önem taşır.

Azot, çeltik yetiştiriciliği anlamında büyük önem taşıyan bir besindir. Azot, bitkinin boyunu, yaprak büyüklüğünü ve oluşan salkımların sayısını olumlu bir şekilde etkiler. Azot eksikliği yaşandığında ise bitkide önemli oranlarda bir kuruma gerçekleşir. Ancak Aşırı bir biçimde azot uygulamak da çeşitli olumsuz durumlara neden olabilir. Bitkilerin normalden fazla gelişmelerine ve zararlı faktörlerin gelişmesine neden olabilir. Detaylı bilgi için https://www.ufuktarim.com/besleme-programlari/celtik   adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yorum Bırak