İthalat ve ihracat alanında çalışmalar yürüten kişiler veya firmalar, gümrük işlemlerini takip etmek, süreci yönetmek ve mevzuata uygun hareket etmek için gümrükleme şirketleri ile çalışmayı tercih eder. Gümrük idarelerinde kullanılan evraklar, dış ticaret hakkında bilgi birikimi, deneyimi ve gümrük rejimleri hakkında çalışmalar yürüten firmalar, müşteri memnuniyeti odaklı çalışmalar yürütür. Gümrük müşavirliği firması ne iş yapar sorusuna genel olarak yanıt vermek gerekirse firmalar, eşyaların gümrük tarafından onaylanması aşamasında görev alır. Ürünlerin gümrük tarafından onaylanan bir işlem ve kullanımlara tabi tutulmasıyla ilgili olan çalışmaları dolaylı temsil yolu ile takip ederek sonuca bağlar. Gümrük müşavirliği Ticaret Bakanlığı tarafından resmi olarak tanınan yetkiler ışığında gümrük idaresi için gümrük rejimleri kapsamında çeşitli işlemleri gerçekleştirir. Gümrük müşavirleri ne iş yapar sorusuna da bu şekilde cevap bulmak mümkündür.
Gümrük müşavirliği firması, söz konusu eşyaların gümrük tarafından onaylanan bir işlem ile kullanıma tabi tutulmasıyla ilgili olan tüm çalışmaları dolaylı olarak takip ederek sonuçlandırır. Sonuç olarak ise gümrük kanunu tarafından ön görüldüğü şekilde değerlendirildiğinde gümrük müşavirleri, eşyaların tüm gümrükleme süreçlerini takip ederek, sürecin sorunsuz ilerlemesini sağlar.
Gümrük Müşaviri Nedir? Kimlere Denir?
Gümrük müşavirleri dolaylı temsilci olarak kabul edilirler. 4458 sayılı Gümrük Kanunu maddesinde yer aldığı üzere dolaylı temsilci sıfatıyla herhangi bir ürünün kullanıma tabi tutulmasına, gümrük tarafından onay verilmesi ile ilgili tüm faaliyetler içerisinde bulunan yetkili kişilere gümrük müşaviri denir. Her türlü gümrükleme faaliyetlerini kontrol etmek için temsil yolu ile iş takibi yapan müşavirler, vekaletname aracılığıyla çalışmaktadır. Peki gümrük müşaviri nasıl olunur? Gümrük müşaviri olmak için en az iki yıl danışmanlık hizmeti veren bir firmada gümrük müşaviri yardımcılığı yapmış olmak şarttır. Aynı zamanda gümrük mevzuatı, gümrükleme işlemlerine ilişkin iktisadi, ticari ve mali konularla ilgili sınavda başarılı olan kişiler, gümrük müşaviri olmaya hak kazanır.
Gümrük müşavirleri bağımsız bir işletme olarak hizmet verebileceği gibi gümrükleme firmalarında, ithalat ve ihracat yapan şirketlerde de çalışabilirler. Firmaların, bu noktada dikkat etmesi gereken husus, kendilerini gümrük müşaviri olarak tanıtan kişilerden “Gümrük Müşavirliği İzin Belgesi’ni” sorgulamanız gerektiğidir. Böylece olası bir dolandırıcılığın önüne geçmiş olsun. Gümrük müşavirlerine nasıl ulaşırım derseniz de, Ercan Gümrükleme’nin web sayfasını ziyaret edebilir ve yetkili kişilerle iletişime geçebilirsiniz.
Gümrükleme Firmalarının Yaptığı İşlemler Nelerdir?
Gümrük mevzuatına uygun bir şekilde yapılan işlemlerin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için gümrükleme firmalarının önemi çok büyüktür. Bu firmalar, ithalat ve ihracat yapan firmalar için etkin bir rol oynar. Firmalar, yapmış oldukları işin içeriği ile ilgili deneyim sahibi olmak adına etkilidir. Gümrükleme müşavirlerinin yaptıkları işler arasında, ihraç işlemlerinin gerçekleşme ve çıkış süreci içerisinde yapılan organizasyon ve planlama görevleri de yer alır. Bu noktada ürünlerin ihraç sürecinde çıkış süreci ile bu süreç içerisinde yaşanabilecek olası bir aksaklık göz önünde bulundurularak hareket edilmelidir. Aynı zamanda sürecin tüm hukuksal aşamalarıyla da ilgilenir ve takibini de yaparak firmalara destek olur. Gümrük müşavirliğinin yapmış oldukları işler, kanunlar tarafından belirlenmiştir. Özellikle de dış ticaret alanında çalışmalar yapmak isteyen firmalara danışmanlık hizmeti vermekle görevlendirilmişlerdir. Gümrük müşavirlerinin görev ve sorumlulukları tam olarak şu şekildedir;
- Gümrük müşavirlerinin en temel görevlerinden birisi, birbirinden farklı gümrük işlemlerini takip etmek ve tamamlamaktır.
- Firmalar adına ödenecek olan vergileri ve ücretleri gümrük müşavirleri belirler.
- Gümrükleme noktasında hazırlanan faturaları, menşe bilgileri ve kargoların kontrol edilmesi için hazırlanan belgeler gibi ithalatta gerekli olan tüm belgeleri hazırlamak ve firmalar adına belgeleri imzalamakla görevlidir.
- İhracat ve ihracat için hazırlanan tüm belgeleri, gümrük mevzuatına, yasa ve kurallara uygun bir şekilde hazırlamak gümrük müşavirlerinin sorumluluğundadır.
- Aynı zamanda kısıtlamalar, sigorta kesintileri, tarife sistemleri, kota ve gümrük ile ilgili çeşitli sorumlulukları da üstlenirler.
Gümrük Müşavirlerinin Çalışma Alanları Nelerdir?
Kanunlarla belirlenen konulardan biri de gümrük müşavirlerinin çalışma alanlarıdır. Kanunda yer alan bilgilere göre gümrük müşavirliği yapmak isteyen kişiler, ikamet ettikleri adresin bağlı olduğu Gümrük Bölge Müdürlüğü’nde görev alabilirler. Ancak Gümrük Kanunu 564/3. maddeye göre müşavirlerin önceden dilekçe vererek çalışma alanlarının dışında da çalışma imkanları vardır. Müşavirler, firmalar adına ithalat ve ihracat noktasında iş takibi yapmakla görevli olup, yanında çalışan müşavir yardımcıları da süreçte sorumluluk alırlar. Gümrük müşavirlerinin ofisi genellikle ikamet edilen şehirdeki gümrük müdürlüklerine yakın bir konumda olur.
Gümrük Danışmanlık Hizmeti
İhracat ve ithalat işlemlerinin sorunsuz ve güvenilir bir şekilde yürütülmesi noktasında ercangumrukleme.com sizinle. Bu işlemlerin sorunsuz bir şekilde yürütülmesi için mevzuatın bilinmesi ve aynı zamanda buna göre işlemlerin gerçekleştirilmesinin önemi büyüktür. İthalat sürecinin sonuca bağlanmasında öncelik gümrükleme firmalarının ithal edilmesi planlanan ürünleri varış sürecinde gerek duyulan tüm evrak işlerinin halledilmesini sağlar. İthalat ve ihracat süreçlerinin sorunsuz ilerlemesi, firmaların rakiplerini geride bırakmasında önemli bir ayrıntıdır. Bu nedenle güvenilir ve bilgi birikimi yüksek gümrükleme firmalarıyla çalışmak fayda sağlar.